Η ταυτότητα μας

Το Ιnstitute Reggio Greece καθοδηγείται από μια ισχυρή παιδαγωγική ιδέα που εμπνέεται από τα δημοτικά προσχολικά κέντρα στο Reggio Emilia της Ιταλίας. Αφορά μια μορφή μάθησης που πάντα βρίσκεται σε εξέλιξη με έρευνα και συμμετοχή σε διάλογο σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνώς.

 

 Ο σκοπός της ίδρυσης του ινστιτούτου είναι να προσφέρουμε ένα σύστημα υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των παιδιών, εμβαθύνοντας την γνώση σχετικά με την παιδαγωγική φιλοσοφία που εφαρμόζουν τα προσχολικά κέντρα του Reggio Emilia ώστε να εμπνεύσουμε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να αφουγκραστούν μια νέα παιδαγωγική επαναπροσδιορίζοντας τις παιδαγωγικές τους σταθερές. 

Το βασικό καθήκον του ενήλικα είναι να προστατεύει τη δύναμη και τις δυνατότητες του παιδιού. Χρειάζεται να είμαστε ταπεινοί για την γνώση και τον πολιτισμό και να δουλεύουμε για τη γνώση του παιδιού και όχι τη δική μας. Κάθε παιδαγωγός χρειάζεται να προετοιμαστεί πνευματικά και ηθικά.

Ο πολιτισμός θεμελιώνει και λειτουργεί ως ταυτότητα κάθε λαού. Στο Reggio Emilia μέσα από τη δική τους κουλτούρα, τη στάση ζωής τους, παράγουν νέο πολιτισμό και διαμορφώνουν τις προσωπικότητες των παιδιών ως πολίτες του σήμερα αλλά και του αύριο. Η νέα αυτή αγωγή σήμα κατατεθέν της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων που την απαρτίζουν αποτελεί μια φιλοσοφία που δεν αντιγράφεται αλλά εμπνέει κάθε παιδαγωγό που έχει όραμα να φτάσει την παιδεία σε ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης.